Een kleine ruimte inrichten kan best lastig zijn, want het is niet alleen belangrijk dat de meubels passen, maar ook dat de woonkamer ruim oogt. Met een beetje creativiteit kom je echter heel ver en creëer je van je kleine woonkamer zo een comfortabele plek. We hebben een aantal tips & tricks op een rijtje gezet om je alvast op weg te helpen.

Tip 1: Maak het optisch groter

Ook al is een woonkamer klein, je kunt hem altijd groter laten lijken. Met de onderstaande punten gaat dat zeker lukken:

  • Donkere kleuren zijn mooi, maar laten de ruimte juist kleiner aanvoelen. In plaats daarvan maak je gebruik van lichte kleuren zoals wit of andere neutrale tinten. Extra tip: De muur en vloer in (bijna) dezelfde lichte kleur zorgt voor een ruimtelijk geheel.
  • Werk in de hoogte: Gordijnen tot aan de grond, een smalle hoge boekenkast en verticale wanddecoratie werkt in je voordeel in een kleine woonkamer.
  • Voor een ruimtelijk effect zijn meubels op poten ideaal. Denk aan een tv-meubel, bank en kast. Dit is een erg makkelijke manier om de ruimte optisch groter te laten lijken.
  • Spiegels zijn je beste vriend! Je kamer lijkt letterlijk dubbel zo groot. Er zijn spiegels voor iedere woonstijl, dus het is ook gelijk een stijlvolle manier om je woonkamer te decoreren.

Tip 2: Plaats een ronde tafel met comfortabele stoelen

Is de woonkamer ook gelijk de plek voor je eethoek? Dan is het belangrijk dat je eettafel niet te veel ruimte inneemt, maar je alsnog ruimte hebt om gezellig te tafelen. Een ronde tafel is daarvoor de oplossing. Vergeleken met andere vormen, neemt de ronde tafel minder plek in. Tegelijkertijd heb je wel genoeg zitplekken rond de tafel. Dit is vooral fijn als je ook geen grote bank in je woonkamer kwijt kunt. De eetkamerstoelen die rond de tafel staan kun je namelijk makkelijk verplaatsen naast de knusse bank. Wel zo gezellig als er gasten zijn.

Een ronde tafel, zoals de Satriani, neemt minder ruimte in dan andere vormen.

Tip 3: Gebruik multifunctionele meubels

Slim met de ruimte omgaan is essentieel wanneer je een kleine woonkamer hebt. Een salontafel die ook als opbergkast functioneert? Handig! Of wat dacht je van een bijzettafeltje die je ook als kruk kunt gebruiken, daarmee creëer je gelijk een extra zitplaats. En met een deels gesloten boekenkast creëer je sfeer én opbergruimte. Zo maak je handig gebruik van de ruimte.

Een deels gesloten opbergkast is multifunctioneel: Decoratief en handig voor extra opbergruimte.

Tip 4: Creëer veel opbergruimte

Een opgeruimd huis is niet alleen makkelijker schoon te maken, het zorgt er ook nog eens voor dat de ruimte groter lijkt. Wanneer een ruimte namelijk overvol staat met spullen, oogt het rommelig. En dat wil je juist voorkomen in een kleine woonkamer. Het is dus niet verstandig om de ruimte té vol te zetten met accessoires. In een kleine woonkamer is opbergruimte ook erg belangrijk. In een hoge, smalle opbergkast kun je veel spullen kwijt, zodat ze niet in het zicht liggen. Zo heb jij altijd een opgeruimd huis!


Met deze tips maak je het inrichten van een kleine woonkamer een stuk gemakkelijker. Wat is jouw favoriete tip?

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?