Toon alle producten

Toon alle producten

Wandmeubel

Het is altijd handig om wat dichte opbergkasten in huis te hebben. Maar een opgeruimd huis betekent niet dat je al je spullen uit het zicht moet opbergen. Sterker nog, we hebben allemaal spullen die we juist wél in het zicht willen hebben. Vanwege hun esthetische waarde, omdat we eraan gehecht zijn, of omdat we simpelweg de neiging hebben om het bestaan ervan te vergeten als we het niet zien. Wandkasten zijn bij Profijt Meubel verkrijgbaar in tal van verschillende uitvoeringen; open, dicht en met zowel open als gesloten compartimenten. Maar waar moet je op letten als je een wandkast gaat kopen? En hoe kun je het inrichten van een wandkast het beste aanpakken?

2 producten

 1. Sidetable Yumali
  Sidetable Yumali
  279,00
  • Uit voorraad leverbaar
 2. Sidetable Yumali
  Sidetable Yumali
  279,00
Geen verdere producten.

Waar op letten bij een wandkast kopen?

Een wandkast kan de sfeer in de ruimte maken of breken. Om een weloverwogen keuze te maken adviseren we om goed na te denken over de volgende aspecten:

Afmetingen

Je weet wellicht al in welke ruimte en op welke plek je je nieuwe wandkast straks wilt gaan neerzetten. Om een miskoop te voorkomen is het raadzaam om de beschikbare ruimte op te meten en de maten te noteren. Het selecteren van een geschikte wandkast is namelijk een stuk eenvoudiger als je een kader hebt waarbinnen je kunt zoeken. Bovendien voorkom je op deze manier dat je onverhoopt een wandkast aanschaft die achteraf eigenlijk veel te groot (of te klein!) blijkt te zijn.

Materiaal

Het materiaal heeft een grote invloed op de look en feel van een wandkast, maar is ook bepalend voor het onderhoudsgemak. Sommige wandkasten van meubelplaten met een melamine toplaag zijn tegenwoordig nauwelijks van massief houten exemplaren te onderscheiden, maar een stuk goedkoper in aanschaf. Bovendien vereisen ze geen speciaal onderhoud en zijn ze goed bestand tegen krassen.

Voor veel mensen gaat er echter niets boven een massief houten wandkast. Het vergt een wat grotere investering en wat meer onderhoud, maar daar krijg je wel een mooie, duurzame wandkast met een lange levensduur voor terug. 

Stijl

Het maakt niet uit of je nu een woonkamer wandkast of een exemplaar voor een andere ruimte wilt aanschaffen; je nieuwe wandkast moet natuurlijk wel passen bij de rest van je interieur. Als je bijvoorbeeld dol bent op de stoere uitstraling van een industrieel interieur dan zullen onze industriële wandkasten, welke veelal vervaardigd zijn uit massief hout en metaal, je ongetwijfeld aanspreken. Eveneens populair zijn onze moderne wandkasten, die worden gekenmerkt door minimalistische, strak vormgegeven designs zonder overbodige elementen. Maar er is nog veel meer mogelijk! Van klassiek tot Scandinavisch en van landelijk tot eclectisch, er is voor elke woonstijl een passende wandkast te vinden.

Tip: Vind je het lastig om te bepalen welke wandkast in jouw inrichting past? Maak dan een afspraak voor een persoonlijk interieuradvies bij een van de Profijt Meubel vestigingen. Onze ervaren interieurspecialisten helpen je graag bij het uitzoeken van de perfecte wandkast!

Tips & inspiratie voor het inrichten van een wandkast

Zodra je nieuwe wandkast eenmaal op zijn plek staat kan het leukste klusje beginnen: het inrichten! Hoe je dat aanpakt is natuurlijk helemaal aan jou. Maar als je niet zo goed weet hoe je een praktische én stijlvolle inrichting kunt realiseren, dan moet je met de onderstaande tips wel uit de voeten kunnen:

 • Ruim op en sorteer

De beste manier om te beginnen met een wandkast inrichten is je spullen uitzoeken. Het heeft geen zin om items in je wandkast op te bergen die je helemaal niet meer gebruikt en waar je geen waarde aan hecht. Ga door je bezittingen heen en bekijk of er dingen tussen zitten die je kunt weggeven, doneren, verkopen of weggooien. Na het elimineren van wat je niet meer nodig hebt kun je je spullen gaan sorteren en bepalen wat je uit het zicht wilt opbergen en wat je in de open gedeeltes wilt hebben.

 • Hou rekening met gewicht

Ongeacht hoe je wandkast is ingedeeld, het is verstandig om de items met een zwaarder gewicht onder in de kast te plaatsen. Dit is niet alleen om te voorkomen dat een smallere wandkast kan omvallen (we raden sowieso aan om de achterzijde van de wandkast aan de muur te fixeren), maar ook omdat zwaardere items er simpelweg beter uitzien wanneer ze op de lagere legplanken staan.

 • Groepeer drie objecten in verschillende hoogtes

Wanneer je andere spullen dan boeken gaat neerzetten, orden deze dan in groepjes van drie items met verschillende hoogtes. Denk aan een hoge vaas, een ingelijste foto en een decoratief beeldje. Hoogte- en diepteverschillen maken elk compartiment visueel interessant.

 • Speel met stijlen, kleuren en texturen

Het mixen van verschillende hoogtes en dieptes is nog maar het begin. Je kunt ook spelen met de andere eigenschappen van je woonaccessoires en persoonlijke spullen. Denk aan het combineren van felle en neutrale kleuren, gladde en ruwe texturen, modern en vintage, kunstzinnig en praktisch.

 • Omarm de open ruimtes

Het kan soms lastig zijn om items weg te laten als je er in principe wel plek voor hebt. Maar een met spullen volgepropte wandkast is niet het streven. Geef je spullen ruimte om te ‘ademen’. Juist door wat open ruimte te behouden zorg je ervoor door je meest geliefde items het beste tot hun recht komen.

 • Prioriteer balans

Bij het inrichten van de open gedeeltes van je wandkast visualiseer je elke plank individueel, maar neem tussendoor ook even een stapje terug om te bekijken of het geheel nog wel in balans is. Alle compartimenten moeten op zichzelf staan en elkaar tegelijkertijd complimenteren.

 • Voeg wat groen toe

Dit geldt voor bijna alle soorten kasten, maar een aantal planten brengen de inrichting van een wandkast echt tot leven! Je kunt bijvoorbeeld wat hangende kamerplanten boven op of in de wandkast neerzetten. Vetplantjes en cacti staan ook altijd heel leuk tussen boeken en aardewerk en zijn bovendien niet moeilijk om in leven te houden.