Het is zover. Het is tijd voor nieuwe eetkamerstoelen. Leuk! Maar hoe vind je nu voor jou de perfecte eetkamerstoelen? Er is zoveel keuze dat je er spontaan keuzestress van kunt krijgen. Met armleuning, zonder armleuning. Van leer of van stof. Op pootjes of op wieltjes. Tijd om het makkelijker voor je te maken.

In deze blog leggen we je uit waar je op moet letten bij het kiezen van jouw eetkamerstoelen.

Hoeveel eetkamerstoelen aan jouw tafel?

Als je op zoek gaat naar nieuwe eetkamerstoelen dan is het goed om van tevoren te weten hoeveel stoelen je nodig hebt of hoeveel stoelen er om jouw eettafel passen. Houd in ieder geval een breedte per persoon van 70 centimeter aan oftewel per stoel. Met deze afstand zit je niet tegen elkaars ellenbogen aan en heb je voldoende ruimte. Daarnaast ligt het ook aan de stand van de tafelpoten hoeveel stoelen je kwijt kunt. Zo heb je bij een kruispoot vaak meer ruimte dan wanneer de tafelpoten op de hoeken van de tafel staan.

Waar let je op bij het kiezen van jouw perfecte eetkamerstoelen?

Bij het kiezen van nieuwe eetkamerstoelen let je op de volgende dingen:

  • Het type stoel
  • Het onderstel
  • Het materiaal

We vertellen je graag meer over bovenstaande aandachtspunten.

Het type eetkamerstoel

Qua soorten eetkamerstoelen is de keuze reuze. Wil je een stoel met armleuning? Houd dan rekening met nog eens ongeveer 10 centimeter. Dit type stoelen is vaak breder en je moet nog wel je arm op de leuning kunnen leggen. Op zoek naar een stoel zonder armleuning? Je hebt dan misschien wel wat minder comfort dan met een stoel mét armleuning, maar een stoel zonder armleuning is wel perfect voor een kleinere ruimte of een kleinere tafel.

Ben je een echt gezelligheidsmens en vind je het heerlijk om lekker lang na te tafelen met familie of vrienden? Dan is een eetkamerfauteuil misschien de perfecte match voor jou. Een eetkamerfauteuil is vaak wel echt een stukje groter dan een ‘gewone’ eetkamerstoel en zo ogen deze eetkamerstoelen ook. Houd hier rekening mee in het aantal stoelen dat je graag rond je eettafel wilt plaatsen.

Het onderstel van jouw eetkamerstoelen

Heb je het type eetkamerstoel gekozen? Dan kun je nu aan de slag met het onderstel. Ook hierin kun je kiezen uit veel verschillende mogelijkheden. Denk aan een houten poot, een metalen poot, een swingstoel of een stoel op wieltjes. Een houten poot geeft een natuurlijke en landelijke uitstraling terwijl een metalen poot juist een industriële en moderne uitstraling geeft. Een swingstoel geeft wat extra vering en zorgt voor extra comfort. Een stoel op wieltjes is wendbaar rondom de tafel en je kunt gemakkelijk van- en aan tafel. Kortom ieder onderstel heeft zijn eigen voordelen en eigenschappen.

Daarnaast zijn er ook modellen die draaibaar zijn. Hoe fijn is dat! De stoelen draaien namelijk door een veer altijd terug naar hun originele positie, zodat ze altijd netjes aan de tafel blijven staan. Op deze manier hoef je de stoel ook niet meer te verschuiven als je gaat zitten of opstaan. Dat is nou eens een slimme keuze!

Het materiaal van jouw eetkamerstoelen

En alsof er nog niet genoeg keuzes zijn, zijn er ook nog ongelofelijk veel opties wat betreft het materiaal. Ga jij voor leder of stof? Of kies je liever iets wat meer praktisch is. Bijvoorbeeld kunstleer. Heb jij kinderen of komen er vaak kinderen over de vloer? Dan gaat praktisch wellicht boven uitstraling. Dan kun je dus beter voor kunstleer gaan. Alhoewel daar ook prachtige eetkamerstoelen in te verkrijgen zijn.

Tips voor jouw eetkamerstoelen

We sluiten deze blog af met een aantal tips voor jouw eetkamerstoelen:

  • Houd ongeveer 60 centimeter vrij achter de je stoel zodat je voldoende ruimte hebt om de stoel naar achteren te schuiven.
  • De ideale zithoogte voor ons als Nederlanders ligt tussen de 45 en 50 centimeter.
  • De zitdiepte is vaak zo rond de 40 centimeter.
  • Zorg voor een goede bescherming onder de stoelpoten zodat je vloer ook in goede conditie blijft.
  • Wil jij een uniek en speels effect? Mix en match verschillende eetkamerstoelen met elkaar.
  • Je stoel inclusief jezelf moeten onder de eettafel passen.
  • Heb je weinig ruimte beschikbaar? Denk dan eens aan een eetbank aan de ene kant en stoelen aan de andere kant. Zo bespaar je aan de ene kant ruimte doordat je een bank niet hoeft te verschuiven.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?