Zijn je eetkamerstoelen hard aan vervanging toe? Ben je op zoek naar iets nieuws? Heb je er 4, 6 of misschien wel 8 nodig? Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je aan moet denken, voordat je een aankoop doet. Een eetkamerstoel moet natuurlijk goed passen bij je smaak en interieur. Maar heb je ook al nagedacht over de beschikbare ruimte, het soort poten, armleuningen en zitcomfort? En welke afmetingen belangrijk zijn? Profijt Meubel helpt je graag op weg!

Hoeveel zitplaatsen heb ik nodig en hoeveel stoelen kan ik kwijt?

Over het algemeen wordt een zitruimte van 70 cm aan tafel gezien als ideaal. Hiermee heb je genoeg bewegingsvrijheid aan weerszijden om uitgebreid te dineren. Een smalle eetkamerstoel van 40 cm vraagt eveneens om dezelfde bewegingsruimte. Simpelweg omdat je ook ruimte nodig hebt om je vrij te bewegen, of in dit geval; eten.

Gebruik dus nooit de breedte van een stoel als uitgangspunt, omdat dit erg krap wordt. Het is wel belangrijk om bij een eetkamerstoel met armleuningen een extra marge van 10-15 cm te rekenen. Je moet immers je armen op de leuning kunnen leggen.

Heb je geen uitgebreid diner? Dan kan het uiteraard geen kwaad om een paar extra stoelen aan tafel te plaatsen als er vrienden of familie op bezoek komen. Geef hier dan ook de voorkeur aan eetkamerstoelen zonder armleuning om de beschikbare ruimte maximaal te benutten.

Houdt rekening met de eettafel: Meten is weten!

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de betreffende eettafel. Heeft deze een kruispoot of poten op de hoeken? Poten nemen extra ruimte in beslag, dus hoe minder poten, hoe meer ruimte voor stoelen. Kijk bij het kiezen van eetkamerstoelen ook naar de hoogte van je tafel.

Denk ook aan de zithoogte en zorg dat er voldoende ruimte tussen je benen en de tafelrand blijft om comfortabel aan te schuiven. De zithoogte van de meeste stoelen is 46 cm en de zitdiepte 40 cm. Heeft de stoel een armleuning? Zorg dan voor 15 cm extra ruimte tussen de leuning en de onderkant van de tafel. Natuurlijk blijven er altijd variaties op de standaard afmetingen, dus meten is weten!

Een comfortabele zithouding

Je kunt een prachtige eetkamerstoel vinden die perfect bij je eettafel en de rest van het interieur past. Dan blijft nog steeds de belangrijkste vraag: zit de stoel comfortabel? Het is belangrijk dat je rug tegen de rugleuning van de stoel leunt en het zitgedeelte zich bij je knie bevindt. Je zit op deze manier in een hoek van 90 graden. Kleine verschillen in hoogte en diepte maken soms al een groot verschil, dus zorg ervoor dat je een stoel kiest die een goede zithouding stimuleert én comfortabel zit!

Heb je iets moois gezien, wil je advies of zou je een stoel graag uitproberen? Kom dan langs in een van onze 35 winkels!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?