Van alle woonstijlen die je kan definiëren (en dat zijn er nogal wat) is de industriële woonstijl zeker de meest stoere woonstijl. En misschien ook wel de meest populaire. Sterker nog; al jàren zien we de mooiste industriële woonhuizen voorbij komen in woonbladen en op Pinterest en daarmee heeft deze stijl bewezen dat het zeker geen kortstondige hype is.

Ben jij ook op zoek naar de sfeer van een stoere New Yorkse loft of een oud fabriekspand in jouw huis? Met andere woorden; wil jij ook de industriële woonstijl toepassen in jouw interieur?

Lees dan hieronder hoe je daarvoor zorgt.

1: Laat de constructie zien!

Een van de belangrijkste kenmerken van een industrieel interieur is dat de constructie niet weggewerkt wordt; dus geen glad gestuukt plafond maar een plafond waar de buizen en de constructiebalken in het zicht lopen. Net als de bakstenen muur, ook als deze niet meer zo fraai is (misschien wel juist dan!). Mocht je niet in een oud pand wonen maar in een nieuwbouwhuis dan hoor ik je denken “hoe dan?”. Wat dacht je van een stoer behang met geprinte bakstenen?

2: Het kleurpallet

Het typische kleurpallet van een industrieel interieur heeft veel zwart en grijstinten. Deze basis wordt gecombineerd met de kleur van naturel hout en bijvoorbeeld cognac-kleurig leer. Ook leger- of grijsgroen en bijvoorbeeld koper sluit hier perfect bij aan.

3: Kies voor stoere materialen

Misschien wel nòg belangrijker dan de kleurkeuze is de materiaalkeuze in een industrieel interieur. Om de rauwe en no-nonsense stijl te krijgen is het belangrijk om voor stoere materialen te kiezen zoals staal, beton, (grof) hout en leer. Bij voorkeur zijn deze materialen ietwat grof afgewerkt, niet gelakt en mat. Uiteraard is er voldoende ruimte om creatief met deze opsomming van materialen aan de slag te gaan.

Een betonnen vloer is populair maar kan ook koud en kil overkomen, een alternatief is bijvoorbeeld een matte gietvloer of een mooi marmoleum. Een leren bank of stoelen met een lederen zitting zijn mooi maar kostbaar, wanneer je een betaalbaar (en diervriendelijker) alternatief zoekt kan je bijvoorbeeld ook aan eco-leer denken.

4: Robuuste en grove meubels

Grote en grove meubels maken een interieur stoer. Geen fijne dunne pootjes aan de tafel maar een dik houten kruis eronder, en in plaats van een elegante eetkamerstoel kies je een comfortable grote kuipstoel met armleuningen. Dat zijn perfecte meubelstukken voor jouw industriële interieur. Qua verlichting kan je eigenlijk twee kanten op; er zijn veel lampen met kappen van zwart draadstaal die hier prima bij passen maar je kan ook kiezen voor grote fabriekslampen, al dan niet in een opvallende kleur.

5: Voeg (heel veel) vintage meubels en woonaccessoires toe

Last but not least; in een industrieel interieur horen veel, heel veel vintage meubels en woonaccessoires. Het hoeft echt niet allemaal echt oud te zijn, er zijn ook voldoende nieuwe meubels die een vintage stijl hebben. Een poef met een craquelé effect in het leer, een letterbak waar de verf echt wel een beetje vanaf gebladderd mag zijn of een geoxideerde hanglamp.

Dit soort items maken jouw industriële woning pas echt af!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?