Bij de aankoop van een nieuwbouwhuis komt er veel op je af. In veel gevallen kan je wijzigingen aanbrengen om jouw droomhuis te creëren. In deze blog gaan we je een aantal handvaten en tips geven. Lees je mee?

De eerste fase van het nieuwbouwhuis proces

Gefeliciteerd, je bent ingeloot en je hebt een nieuwbouwhuis gekocht. Binnenkort word je uitgenodigd door de projectontwikkelaar en krijg je de tekeningen en een gesprek wat je allemaal zou willen aanpassen. In korte tijd moet je veel beslissingen nemen dus het is verstandig om je goed voor te bereiden.

Breng je woonwensen in kaart

Om de juiste beslissingen te kunnen nemen is het nodig om je woonwensen in kaart te brengen. Geef jij de voorkeur aan een leefkeuken of aan een grotere woonkamer? Heb je een werkplek nodig in huis of een kamer voor je hobby’s? Welke toekomstplannen heb je en hoe lang ben je van plan in deze woning te blijven wonen? Verwacht je dat je gezinssamenstelling gaat veranderen in deze tijd en welke wensen heb je daarvoor? Ook bij het maken van keuzes voor je badkamer is het goed om hier rekening mee te houden.

Schrijf per ruimte op hoe je ‘m gaat gebruiken en noteer hierbij ook je woonwensen.

Doe inspiratie op

Tegelijkertijd is het verstandig om inspiratie op te doen. Dit kan heel eenvoudig via Pinterest en Instagram, maar ga er ook op uit. Bezoek woonboulevards, keukenzaken en ga eens kijken bij vrienden in huis. Wat hebben zij aan slimme dingen gedaan die je zou willen kopiëren. Je hoeft het namelijk echt niet allemaal zelf te bedenken.

Maak een tweede document aan met de ideeën die je hebt gezien en maak ook een moodboard van de kleuren en stijlen die je graag zou willen terugzien in je eigen huis.

De afspraak met de projectontwikkelaar

Bij de projectontwikkelaar krijg je veel informatie en zal je ook binnen korte tijd (meestal binnen 6 weken) bepaalde keuzes moeten doorgeven. Denk aan extra electrapunten, muren die je wil verplaatsen, ramen die nu standaard dicht zitten wil je misschien wel open kunnen doen, etc.

Ons advies is om per ruimte minimaal 1 extra loze electraleiding aan te laten leggen. Zorg daarnaast voor voldoende stopcontacten. Het is een extra kostenpost, maar niks zo vervelend als je te weinig stroompunten in je huis hebt. Denk daarbij ook vast hoe je de kamers gaat indelen en of je de indeling verwacht te gaan veranderen in de komende jaren. Neem dit allemaal mee in je electraplan. Kijk ook naar de lichtpunten aan het plafond. Zitten deze op de juiste plek of moet je ze laten verplaatsen?

Check ook goed welke ramen er open en dicht kunnen. Als je een raam op zolder hebt, zit deze standaard vaak dicht. Het kan echter wel heel fijn zijn om deze open te kunnen zetten. Als je dit wil, moet je dit in deze fase doorgeven om nog hogere kosten aan het einde te voorkomen.

De inrichting van je nieuwbouwwoning

Als de taaie beslissingen van de hardware in je huis zijn gedaan kan je aan de slag met de leuke dingen, namelijk het bedenken van de indeling en inrichting. Het is een leuke klus, maar ook een moeilijke. Op basis van je moodboard en woonwensen kan je aan de slag gaan met je kleuren- en indelingsplan. Welke kleuren ga je toepassen en op welke manier? Het is slim om de hoofdkleuren (jouw meest favoriete kleuren) toe te passen op de grote kleurvlakken zoals je vloeren, muren en plafond. Voor je meubels en woonaccessoires ga je aan de slag met de overige kleuren uit je kleurenpallet, aangevuld met je hoofdkleuren.

Er is heel veel te vertellen over de inrichting en het bepalen van kleuren en wij snappen als geen ander dat dit een enorme uitdaging kan zijn. Daarom ben je van harte welkom in onze winkels. Wij kunnen jou helpen met je indelingsplan en het zoeken van bijpassende meubels. We hopen je daar te zien!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?