Voldoende ruimte in je huis; sommigen van ons zijn ermee gezegend en anderen kunnen er slechts van dromen. Maar niet getreurd, ook een woonkamer met de afmetingen van een “postzegel” kan nog steeds ruimtelijk aanvoelen wanneer je je houdt aan een paar simpele regels.

Voor iedereen met een kleine woonkamer zijn hier vier eenvoudige tips om deze groter te laten lijken:

1. Kies voor grote meubels

Dit klinkt tegenstrijdig, maar is de beste tip ooit. Door te kiezen voor grote meubels lijkt de kamer ruimer dan wanneer je kiest voor allemaal losse kleinere meubels. Eén grote hoekbank oogt rustiger dan een kleine zitbank met aparte fauteuils. Meer meubels maakt een woonkamer rommeliger en daardoor drukker en optisch kleiner.

Dus kies liever voor één eetkamerbankje dan drie eetkamerstoelen en voor één grote stellingkast dan drie kleinere kastjes.

2. Ga op zoek naar lage meubels

Zichtlijnen zijn belangrijk in elke ruimte maar misschien wel nòg belangrijker in een kleine ruimte. Wanneer een zichtlijn onderbroken wordt door bijvoorbeeld een dichte kast of fauteuil met hoge rugleuning dan zul je zien dat dit direct een minder ruimtelijk effect heeft.

En datzelfde geldt ook voor het licht dat door de ramen naar binnen valt; dit licht wil je bij voorkeur ook zo ver mogelijk je woonkamer in laten komen. Ga dus op zoek naar lage meubels; bijvoorbeeld een bank met een lage rugleuning en kies een dressoir in plaats van een hoge kast. Zo worden het zicht én het licht niet belemmerd door hoge objecten in je woonkamer.

3. Doorkijkjes

Hoe meer je ziet van de vloer, hoe groter de ruimte lijkt. Kies dus voor een bank op (ranke) pootjes in plaats van een massief stoffen blok dat rijkt tot op de grond. Datzelfde geldt voor de eetkamerstoelen. Houten stoelen met spijltjes geven een ruimtelijker effect dan bijvoorbeeld eetkamerstoelen met een dichte kunststof kuip, simpelweg omdat je er doorheen kan kijken en het licht er doorheen kan vallen.

En wat dacht je van de hanglampen boven de eettafel? Grote industriële hanglampen zijn natuurlijk prachtig, maar deze zijn vaak massief en nemen veel licht (en zicht!) weg. Een hanglamp met een kleine lampenkap of een lampenkap van bijvoorbeeld draadstaal of rotan passen veel beter in een kleine woonkamer.

4. Kleurgebruik: lichte kleuren en ton-sur-ton

Het zal je niet verbazen; ook je kleurkeuze heeft een grote invloed op de ruimtelijkheid van je interieur. We weten dat donkere en warme kleuren een interieur knusser maken. Logischerwijs maken lichte kleuren een interieur juist groter. Dat hoeft zeker niet te betekenen dat alle muren spierwit moeten zijn. Ook lichte tinten zoals beige, zacht groen en licht roze passen perfect in een kleinere ruimte.

Probeer de hoeveelheid verschillende kleuren ook enigszins te beperken; kies de kussentjes op de bank in dezelfde kleurtint als de bank zelf (ton sur ton) en laat bijvoorbeeld de kleur van de eetkamerstoelen terugkomen in de lampen. Een extra ton sur ton effect waarbij de bank in dezelfde kleur(tint) als de muur is werkt ook heel goed.

Voldoende inspiratie opgedaan om mee aan de slag te gaan om jouw woonkamer ruimtelijker te maken? Waar ga jij beginnen?

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?