Je staat op het punt om een nieuwe bank aan te schaffen. Eentje waar je veel plezier van hebt en waar je voorlopig weer mee vooruit kunt. En zo’n nieuwe bank koop je natuurlijk niet zomaar. Je wilt een weloverwogen keuze maken zodat je niet achteraf spijt krijgt. Hoe zorg je ervoor dat jouw nieuwe bank een goede aankoop wordt? Lees snel verder.

Wat wordt het thuis van de nieuwe bank?

Denk voordat je op zoek gaat naar de perfecte bank na over de samenstelling van jouw huishouden. Ben je alleen? Zijn jullie senioren? Of zijn jullie een gezin met jonge kinderen en misschien zelfs huisdieren? Zoals je wellicht begrijpt is in al deze samenstellingen een ander type bank wenselijk. Als je de samenstelling van het huishouden helder hebt en je weet waar je dan rekening mee moet houden, dan kun je op zoek naar jouw nieuwe bank!

De grootte van de bank

Naast de samenstelling van het huishouden is de grootte van de bank een belangrijk, praktisch punt. Welke afmetingen kun je kwijt in de ruimte, hoeveel ruimte wil je voor de bank opofferen én hoeveel zitplaatsen moet de bank minimaal hebben. Een goede tip is om met bijvoorbeeld kranten op de grond de afmeting van de bank in te schatten. Houd vooral voldoende loop- en beweegruimte rondom je bankstel.

Lekker comfortabel zitten

Wanneer zit een bank nu comfortabel? Hier is niet één goed antwoord op. Wat de één lekker vindt zitten, vindt de ander verschrikkelijk. Houd je van een harde zitting? Of juist liever van een zachte zitting waar je lekker in weg zakt? Moet de rugleuning recht zijn? Of wil je ‘m juist iets verder achterover? Denk hier goed over na.

Er zijn wel een aantal maten die je als handleiding kunt gebruiken. Zo is een actieve zit vaak maximaal 90 centimeter diep, terwijl een wat luiere zit wel 100 tot 110 centimeter diep kan zijn.

En nog een hele belangrijke tip: ga altijd proefzitten. Koop een nieuwe bank nooit zomaar op de gok, maar ga altijd eerst testen.

Welke bekleding past bij jou?

De keuze in bekleding voor de nieuwe bank is enorm. Stof, fluweel, leer of kunstleer of katoen zijn een paar voorbeelden. Iedere bekleding heeft zijn voor- en nadelen. Stof met synthetische vezels is een veelgebruikte bekleding voor een bank. Kreukt bijna niet, minder vlekgevoelig en verkleurt niet zo snel al een natuurlijke stof. Katoen oogt veel natuurlijker, heeft een zachte en ademende kwaliteit, maar kreukt wel veel sneller. Een velvet stof is over het algemeen vrij sterk en minder vlekgevoelig dan bijvoorbeeld katoen.

Laat je goed informeren over de bekleding van de bank die jij mooi vindt om te kijken of de bank ook echt bij jou en jouw samenstelling van het huishouden past.

Beauty van een bank

Naast al die praktische onderdelen bij het zoeken naar de perfecte bank moet ‘ie natuurlijk ook gewoon mooi zijn. En niet gewoon mooi, maar prachtig. Helemaal zoals jij ‘m wilt. Wil je een bank met body? Kies dan een bank van grote elementen en zonder pootjes. Wil jij een sierlijke bank die luchtig overkomt in de ruimte? Ga dan voor een lichtere bank op dunne pootjes. Een bank op dunne pootjes komt minder kolossaal over in de ruimte. Een bank in een industriële, stoere woonstijl? Die is vaak wat donkerder van kleur. Ben jij meer van een Scandinavisch interieur? Dan is een lichtere kleur bank helemaal wat voor jou.

We hopen dat je met deze tips een beauty van een bank vindt die naadloos aansluit op jouw woonwensen en -situatie.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?