Je ziet het helemaal voor je. Een wit interieur. Of in ieder geval een licht interieur. Wat moet je dan wel of juist niet doen? In deze blog lees je over de do’s en don’ts in een wit, licht interieur.

Do: omarm daglicht

Deze do spreekt misschien voor zich, maar willen we hier toch benoemen. Door de hoeveelheid daglicht in huis zo groot mogelijk te maken, zorg je voor veel natuurlijk licht in huis. Bijvoorbeeld een extra lichtstraat, ramen tot op de grond of een schuifpui naar de achtertuin. Ook glas in tussendeuren, bijvoorbeeld van de gang naar de woonkamer heeft invloed. Liever een deur met veel (melk)glas dan een dichte deur. Met een deur van of met veel glas haal je in beide ruimtes extra daglicht naar binnen.

Don’t: donkere kozijnen en raamdecoratie

Een don’t die volledig aansluit op bovenstaande do. Houd de kozijnen licht om het licht van buiten naar binnen extra te versterken. Een schuifpui aan de achterzijde? Die mag gerust in een donkere kleur omdat de hoeveelheid daglicht het prima toelaat. Maar bij ‘gewone’ raamkozijnen, vooral op het noorden? Dan raden we een lichtere kleur aan.

Ook raamdecoratie heeft grote invloed op de hoeveelheid daglicht in huis. Jaloezieën en shutters zogen voor privacy maar nemen ook veel daglicht weg. Lichte inbetweens of lichtdoorlatende vouwgordijnen zijn een goed alternatief. Of misschien durf jij het zelfs wel aan zonder raamdecoratie.

Do: Lichte oppervlakten

Zorg ervoor dat je grote oppervlakten zoals de vloer, de wanden en het plafond niet een al te donkere kleur geeft. Deze oppervlakten in een lichte of witte kleur laten de ruimte groter én lichter lijken. Gebruik hiervoor wittinten, crème, beige of lichte pastelkleuren.

Don’t: 100% wit

Wit is je beste vriend voor een licht interieur, maar overdrijf niet. Zorg ervoor dat niet alles wit wordt. De kans is groot dat je interieur dan steriel oogt en dat is natuurlijk niet wat je wilt. Je wilt het warm en sfeervol houden in huis. Wat je doet om dit te voorkomen? Dat lees je in de volgende do.

Do: natuurlijke materialen

Gebruik natuurlijke materialen om jouw witte interieur sfeer te geven. Een houten vloer is perfect voor een licht en wit interieur. Maar bijvoorbeeld rieten manden, een wollen of juten vloerkleed of een rotan stoeltje doen ook wonderen in jouw lichte interieur. Het brengt veel warmte en sfeer.

Do: zwart of grijs

Naast natuurlijke materialen kies je een accentkleur om het wat meer te breken. Zwart is een perfecte kleur hiervoor, maar staat wel lijnrecht tegenover wit. Vind jij dit verschil te groot maar ben je wel op zoek naar een accentkleur? Dan is grijs de uitkomst voor jou. En met grijs kun je echt alle kanten op. Let er wel op dat je een grijze kleur met een warme tint kiest en niet met een blauwe. Een blauwgrijze tint maakt je interieur koel. En dat is precies niet de bedoeling.

Do: planten of bloemen

Planten en bloemen passen in elke woonstijl en in elk interieur. Ondanks dat planten en bloemen wel degelijk kleur hebben, wordt dit niet als storend ervaren. Een grote plant zoals een bananenplant, strelitzia of een palm fleurt jouw witte interieur op. Daarnaast zijn planten natuurlijk hartstikke gezellig in je interieur én zijn ze goed voor je gezondheid en humeur!

We hopen dat deze do’s en don’ts je helpen bij het creëren van jouw witte, lichte interieur. Bedankt voor het lezen en mocht je meer adviezen kunnen gebruiken, neem dan gerust contact op met 1 van onze winkels.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?