De dagen worden langzaam korter en de temperatuur zakt. Het zal niet lang meer duren of de herfst begint weer. De hoogste tijd om jouw huis weer gezellig te maken voor het najaar. Maar ja, waar begin je?

Met deze vijf tips kan je, (ook) met een klein budget, je huis helemaal klaar maken voor het najaar;

1. De juiste verlichting

De sfeer in je woonkamer (of slaapkamer) wordt voor een groot gedeelte bepaald door verlichting. Het is dan ook belangrijk om goed na te denken over welke lampen je op welke plek nodig hebt. Je hebt verschillende soorten verlichting (denk bijvoorbeeld aan functionele lampen of sfeerlampen) en die vragen allemaal om een ander type lamp en een andere lichtsterkte (wil je je hierin verdiepen, google dan maar eens naar het maken van een lichtplan).

Je verlichting aanpassen hoeft natuurlijk helemaal niet duur te zijn; een peertje met een andere lichtsterkte (lumen) of een extra (budget) tafellampje naast de bank doet misschien al wonderen. En wat dacht je van een paar mooie kaarsen of waxinelichtjes?

2. Warme kleur op de muur

Het kille en koude weer wat hoort bij het najaar en de winter vraagt om warme kleuren; rijke bruintinten, stoer terra of bijvoorbeeld warme groentinten. Een emmer muurverf is over het algemeen goed te betalen, al zul je zien dat een hele kamer verven best in de papieren kan lopen. Een kleurvlak, behang of een lambrisering, bij de eettafel of achter de bank, is een goed alternatief.

3. Kunst!

En als je dan toch met die muur aan de slag gaat; bedenk dat meteen wat je er op kan hangen. Of verf een plankje in dezelfde kleur als de muur en zet er een aantal lijsten op. Echte kunst is kostbaar, maar er zijn voldoende (online) alternatieven waar je prachtige posters kunt kopen (om die vervolgens zelf in te lijsten). Wil je het net iets persoonlijker maken? Een verzameling van eigen foto’s is natuurlijk ook altijd een goed idee.

4. Warme voetjes

Net als de juiste sfeerverlichting, is ook een fijn en zacht vloerkleed een must-have wanneer het buiten kouder wordt. Door een koude vloer kan een huis enigszins onbehaaglijk aanvoelen. Grote vloerkleden zijn prachtig, maar ook niet helemaal gratis. Gelukkig is er een goede oplossing: leg twee of drie kleinere vloerkleden naast elkaar, eventueel met een speelse overlap. Zo kan je een groter gedeelte van de kamer voorzien van een zacht tapijt en het ziet er ook nog eens heel leuk uit.

5. Nieuwe kussens en plaids

Met een nieuwe set sierkussens en een mooi plaid geef je je zithoek direct een heel andere uitstraling. Daar kan (bijna) geen nieuwe bank tegen op. Je kan natuurlijk verschillende kussens uit een en dezelfde serie kopen, maar leuker is het nog om te mixen en matchen. Om ervoor te zorgen dat het geen allegaartje wordt kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om één en dezelfde kleur in elk kussen terug te laten komen.

Let bij het uitzoeken van deze woonaccessoires eens extra op het materiaal waar ze van gemaakt zijn. Materialen met een luxe uitstraling, zoals onder andere fluweel of een (nep) schapenvacht, geven nèt dat beetje extra warmte en sfeer aan je woonkamer.

Laat die herfst maar komen. Wij zijn er klaar voor!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?