Houten meubelen beschermen

houten meubelen beschermen

Er is niets zo natuurlijk als hout. In de meubelindustrie zijn voornamelijk houtsoorten van naald- en loofbomen uit Europese en Scandinavische landen te vinden. Deze houtsoorten worden onderverdeeld in snelle groeiers zoals groeiers zoals grenen en vurenhout. Deze houtsoorten zijn meestal zachte houtsoorten. Dan hebben we nog de trage groeiers zoals eikenhout en beukenhout. Dat zijn dan de harde houtsoorten. Teak wordt uit de tropische landen gehaald, en is een bekend voorbeeld van hardhout.

Massief hout gaat een leven lang mee

Tegenwoordig is massief hout erg kostbaar maar, je kunt er wel een leven lang van genieten. Je kunt in de loop der jaren de afwerking van de meubelen veranderen, lees hoe je dit doet door onze blog: Tafels in de olie zetten, waardoor je een andere uitstraling krijgt. Meubelen die gerestyled worden zijn meestal meubelen gemaakt van massief hout.

Meubelen van plaatmateriaal

Steeds vaker zie je meubelen die gemaakt zijn van plaatmateriaal, afgewerkt met een fineer- of kunststof toplaagje. De kunststoffolies zijn redelijk nieuw, maar worden steeds vaker gebruikt als afwerklaag. Zo wordt er bijvoorbeeld een betonlook gecreëerd met zo’n folie. Plaatmateriaal zoals MDF en HDF, wordt vaak afgewerkt met een sterk dekkende laklaag.

Houten meubelen in huis

De levensduur van houten meubelen is sterk afhankelijk van invloeden van de omgeving waarin ze staan. Je kunt hierbij denken aan de temperatuur, UV straling en de luchtvochtigheid. De meest ideale temperatuur is ongeveer 21 graden overdag en ’s nachts niet lager dan 14 graden Celsius.

De luchtvochtigheid mag schommelen tussen de 40% en 60%. Je kunt dat meten met een hygrometer. Vooral in moderne huizen zou een aquarium een goede invloed kunnen hebben op de luchtvochtigheid, maar wat waterbakjes aan de centrale verwarming helpen natuurlijk ook. Tegen het verkleuren van het hout helpt een goede zonwering zoals vitrage, lamellen en jaloezieën.

Houten meubelen beschermen

Met het juiste onderhoud, begint het beschermen van de houten meubelen. Afhankelijk van de afwerking van de houten meubelen, wordt meestal een olie of was gebruikt. Olie geeft een mooie glans, maar gebruik niet te veel. Twee keer per jaar is voldoende.

Het gebruik van was geeft minder snel een verzadiging, toch is het altijd prima om eerst de oude olie of waslaag te verwijderen met bijvoorbeeld een woodcleaner. Dit is een prima middel om houten meubel te behandelen. Daarna kun je weer een nieuwe was of olielaag aanbrengen. Wil je het perfecte resultaat behalen, lees dan ook onze blog: tafel in de olie zetten.

Er is een handige tip om te zien of je een tafel opnieuw in de was moet zetten. Neem een droge doek en wrijf de tafel hiermee op. Komt de glans terug dan hoef je de tafel nog niet opnieuw in de was te zetten.

Komt de glans niet terug op de tafel, dan wordt het tijd om de oude waslaag te verwijderen en de tafel opnieuw in de was te zetten. Je kunt hiervoor de woodcleaner gebruiken, je kunt ook nog een oud trucje gebruiken. Zet een potje sterke thee, laat dit afkoelen en wrijf hiermee de meubelen in. Niet te nat maken en daarna weer goed droogmaken met een andere doek.