Hoe zet ik een tafel in de olie?

Hoe zet ik een tafel in de olie?

Heb je een mooie onbehandelde tafel gekocht? Onbehandelde tafels zijn schitterend, maar de kans is groot dat zo'n tafel na verloop van tijd vol komt te zitten met vlekken en kringen. Dat is natuurlijk zonde. Gelukkig kun je jouw tafel weer mooi maken door deze opnieuw in de olie te zetten. Hoe dat moet, leggen we je graag uit in deze blog. Volg je deze stappen, dan zal jouw tafel er weer als nieuw uitzien. Voordat je begint heb je een aantal zaken nodig:

• Olie

• Pluisvrije doeken, zoals katoen

• Schuurpapier met korrel 280 – 220

• Een schuurblok

Als je de benodigdheden gaat kopen, zul je zien dat er verschillende soorten oliën zijn om jouw tafel mee te behandelen. Het is belangrijk om te weten wat de verschillende soorten oliën met jouw tafel doen, zodat je de juiste kunt maken. Zo is er structuurolie, deze olie zal het hout van jouw tafel iets donkerder maken. Daarnaast is er greenfixolie, dit is nagenoeg een blanke olie waarmee het hout bijna niet verkleurt. Verder is er nog mat polish, deze olie zorgt ervoor dat er geen glans op de tafel achterblijft. Tenslotte heb je nog de keuze uit een kleurolie, deze soort is verkrijgbaar in tal van kleuren. Zoals de naam kleurolie al aangeeft, zal deze het hout voorzien van een kleurtje. Weet je niet zeker welke olie het beste is voor jouw tafel? Vraag gerust advies van een deskundige winkelmedewerker. Als je alles in huis hebt kun je beginnen met het opknappen van de tafel. Ga als volgt te werk:

Eettafel in de olie zetten: hoe begin ik?

Voor het mooiste resultaat moet je de tafel eerst licht opschuren met een fijn schuurpapiertje. Gebruik hiervoor schuurpapier met korrel 280, dat is een hele fijne schuurkorrel. Wikkel dit om het schuurblok heen, om vervolgens de tafel in de lengte van het hout licht op te schuren. Houdt er rekening mee om altijd met de nerf mee te schuren. Anders bestaat de kans op krassen, en dat betekent weer extra werk. Heb je onverhoopt toch een kras op je tafel zitten? Geen probleem, blijf dan gewoon schuren totdat de kras is verdwenen. In plaats van schuren kun je ook woodclean gebruiken. Met woodclean haal je de oude olielaag van jouw tafel. Wanneer je tafel gebruikssporen vertoont, is het echter beter om de tafel op te schuren.

Wanneer je de tafel netjes hebt opgeschuurd, moet je deze eerst stofvrij maken, dit kun je het beste doen met een droge doek. Als de tafel stofvrij is kun je beginnen met de olie. Drenk de doek flink in de olie en smeer jouw tafel met lange halen in met de olie. Neem ook goed de randen, kopse kanten en onderkant van de tafel mee. Heb je alle delen van de tafel ingesmeerd? Neem dan een schone katoenen doek en wrijf als het ware de olie van de tafel af. Je mag hierbij flink poetsen. Laat de tafel zo ongeveer een half uur staan. Neem vervolgens een droge doek en wrijf daarmee de tafel nog een laatste keer na. Hang vervolgens de doeken even uit zodat deze kunnen drogen, je kunt deze de volgende keer gewoon weer opnieuw gebruiken. Als je alle stappen hebt doorgenomen, zul je zien dat jouw tafel weer net zo mooi is als toen je hem in de winkel kocht.