Welk zitcomfort kies jij?

Bij Profijt Meubel ben je zeker van je zaak en zit je altijd goed!
Je kunt bij de meeste zitmeubelen veel verschillende zitcomforts kiezen, zodat ieder zitmeubel aansluit bij jouw specifieke wensen. Om je hier zo goed mogelijk bij te helpen bij het maken van de juiste keuzes, lees je hier alle informatie en kenmerken over de verschillende soorten vullingen en vering.

Toch kan het gebeuren dat je meteen na levering van je nieuwe bank, stoel of fauteuil merkt dat je meubel toch niet lekker zit. Dat vinden wij erg vervelend en we laten je natuurlijk niet met dit probleem zitten. Als jij ons binnen 14 dagen meldt dat er een verkeerde zitkeuze is gemaakt, dan gaan we het samen oplossen.

Wil je liever zachter of steviger zitten? Dan denken we met je mee of het mogelijk is om je bank met een ander zitcomfort te bestellen. De opstelling, bekleding en kleur van je zitmeubel blijven precies hetzelfde. Met deze unieke Zitgarantie zorgen we ervoor dat je tevreden bent met het aangepaste zitcomfort.

Hardheid van de zitting

De ene persoon houdt van een stevige zitting, iemand anders vindt juist een zachte zitting weer heel comfortabel. De hardheid van een zitting wordt bepaald door verschillende factoren. Dit is altijd een combinatie van de gebruikte vulling en de soorten vering die toegepast worden in een zitting. Een harder of zachter zitcomfort zegt dus niets over de kwaliteit van een zitmeubel.
Bij het ontwerp van elk zitmeubel wordt uitgegaan van een normale en comfortabele zithouding, met een volledige steun tegen de rugleuning. Standaard worden er bij elke zitplaats nosagveren geplaatst onder het zitkussen. Deze geven een goede ondersteuning van het zitkussen en zorgen tevens voor voldoende ventilatie.
Voor de ondersteuning van de rugkussens maar ook onder sommige zitkussens welke niet of veel minder worden gebruikt worden elastische singelbanden gebruikt.
In onze zitmeubelen worden diverse materialen gebruikt voor in de zitting en rugkussens. Afhankelijk van het gekozen type zitcomfort krijgen de kussens een ander karakter.

Polyether
Polyether is een synthetische schuimsoort gemaakt van diverse grondstoffen. Een belangrijk bestanddeel is olie. In het productieproces worden de bestanddelen in vloeibare vorm verhit waardoor het gaat rijzen en er een vaste schuimsoort ontstaat. De kwaliteit van polyether wordt bepaald door het soortelijk gewicht per kubieke meter. Een schuim met een soortelijk gewicht (SG) van 25 weegt 25 kg per kubieke meter. In zitmeubelen wordt vaak gewerkt met polyether met een verschillend soortelijk gewicht. Bij delen die minder belast worden, kan een vulling gebruikt worden met een lager soortelijk gewicht. De rug wordt bijvoorbeeld veel minder zwaar belast dan de zitting.

HR-schuim
HR-schuim is een verbeterde schuimsoort. ‘HR’ is een afkorting van het Engelse ‘High Resilience’ en betekent ‘hoge veerkracht’. De basis van deze schuimsoort ondergaat hetzelfde productieproces als polyether. Hierna wordt het polyetherschuim samengeperst door grote walsen.

Bij het walsen van schuim worden koude walsen gebuikt. Daarom wordt deze schuim in de volksmond ook ‘koudschuim’ genoemd.

Door het walsen verandert de celstructuur, waardoor er een luchtige, open celstructuur ontstaat. De grote voordelen van het HR-schuim zijn een goede ventilatie, de hoge veerkracht, en een langere levensduur. Net zoals bij polyether wordt de kwaliteit van HR-schuim bepaald door het soortelijk gewicht, alleen staat er voor het getal geen SG maar HR. Een HR-schuim met een gewicht van 45 kg per kubieke meter, noemen we dus HR45. Staat er geen HR voor het getal, dan is het gewoon polyether.

Viscoschuim
Viscoschuim kent meerdere benamingen. Het wordt ook wel traagschuim, memoryfoam, NASA-schuim of drukverlagend schuim genoemd. Viscoschuim is een schuim van polyurethaan. Het schuim bestaat uit open cellen. Deze cellen zijn niet geheel afgesloten, waardoor de lucht in de cellen niet gecomprimeerd wordt als het schuim in elkaar wordt gedrukt. (De lucht verplaatst zich door het schuim). Tijdens het zitten op viscoschuim vormt het schuim zich, onder invloed van lichaamswarmte, volledig naar het lichaam. Daarom wordt het ook wel drukverlagend schuim genoemd. Het schuim komt na het gebruik langzaam (traagschuim) terug in de oorspronkelijke vorm (memoryfoam). Dit schuim wordt ook in de ruimtevaart gebruikt, vandaar ook de benaming ‘NASA-schuim’.
Een vulling in een zitmeubel bestaat nooit alleen uit viscoschuim, maar wordt gemonteerd op een kern van HR-schuim en/of pocketveren. Hierdoor biedt de zitting zowel ondersteuning als een hoog comfort. 

Latex en Talalay latex
Latex is een echt natuurproduct en is afkomstig van de rubberboom. De eigenlijke grondstof hiervan is rubbermelk, dit stroomt door kleine melkbuisjes die zich in de schors van de gladde stam bevinden. De lokale bevolking heeft de juiste techniek van het onttrekken van de melk aan de boom van generatie op generatie doorgegeven.

Latex is afkomstig uit het Latijn en betekent ‘melkachtig’. Het is de basisstof voor het maken van rubber. Afhankelijk van het gewenste eindproduct worden er hulpstoffen toegevoegd aan het latex.Het voordeel van latex is een hoog comfort. Het nadeel van latex is de vaste structuur waardoor het nauwelijks ventileert.


Talalay latex is een verbeterde versie van de gewone latex. Door extra behandelingen in het productieproces, scoort Talalay latex op alle fronten beter dan gewoon latex.

Latex wordt ingevroren tot – 20 graden Celsius en vervolgens gewalst. Hierdoor ontstaat een veerkrachtige, open celstructuur. 

Diolenwatten
Diolenwatten worden vaak gebruikt als extra tussenlaag of afdeklaag op een vulling van polyether, HR-schuim of viscoschuim. Door de watten krijgt het zitcomfort een zacht karakter. Er kunnen zitkuilen ontstaan, waardoor het uiterlijk er losser uitziet.

Zitmat
Een zitmat lijkt op een (klein) dekbed en kan gevuld worden met verschillende soorten schuimvlokken. De zitmat is een extra laag boven op de bestaande zitvulling en zorgt voor een zachtere, comfortabele zit en geeft het zitmeubel een ‘fluffy’ uitstraling. De bovenkant van de zitting dient regelmatig met de hand te worden opgeklopt, zodat de vlokvulling goed verdeeld blijft in de zitmat.

Fiberfill
Fiberfill is gemaakt van kunststof polyester. Het wordt ook wel dacron genoemd. Een belangrijke eigenschap is dat dit polyester een hoge veer- en trekkracht heeft. Bovendien is het zeer hygiënisch. Insecten en bacteriën kunnen er niet in leven. Fiberfill wordt gebruikt als laatste afwerklaag tussen de zitvulling en de bekleding van het zitmeubel. Hierdoor krijgt de bekleding een rijke uitstraling. Daarnaast heeft het ook een beschermende werking, het gaat slijtage tegen van zowel de zitvulling als de bekleding door het verminderen van wrijving. Fiberfill heeft geen invloed op het zitcomfort.

Siliconenvezels
Siliconenvezels worden gemaakt van fiberfill. Deze vezels worden behandeld met siliconen en worden gebruikt als vlokvulling in de zitting. Hierdoor krijgt het zitmeubel een meer losse, fluffy uitstraling. Het zitcomfort is nog zachter t.o.v. watten of vlokken.

Nosagveren
De nosagveer wordt gebruikt als basis waarop de zitvulling gemonteerd wordt. Deze veer is d.m.v. clipjes aan het houten frame gemonteerd en hebben een onderlinge afstand van 8 – 10 cm. Een nosagveer is gemaakt van gehard staal, de stevigheid van de veer wordt bepaald door de dikte van de veer.

Singelbanden
Singelbanden worden ook wel singels genoemd. Ze zijn er in vele varianten waaronder jute, elastisch en rubber. Door de ontwikkeling in de kunststofindustrie hebben sommige singels inmiddels dezelfde kwaliteit als nosagveren. Hierdoor wordt de singelband steeds meer een volwaardig alternatief. Singels en nosagveren worden ook vaak samen in een meubel gebruikt. Singelbanden zijn comfortabel en degelijk, bij de juiste keuze. Het maakt geen geluid. De stijfheid is o.a. afhankelijk van het spannen van de singels. Door het gebruik van goedkopere varianten hebben deze singels een minder goede naam dan nosagveren. Het toestaan om singelbanden te monteren bij meubels, gebeurt dan ook alleen onder bepaalde kwaliteitsvoorwaarden.
Singelbanden wordt voornamelijk in de rugleuningen gebruikt, en in enkele gevallen in een zitting.

Pocketvering
De naam 'pocketveer' zegt eigenlijk al wat het is. Het is een veer in een zakje. Bij pocketvering wordt altijd een ton-vormige veer toegepast. Door het ontwerp van een pocketveer zal, naarmate de belasting hoger wordt, de veer steeds meer tegendruk geven. Het grote voordeel van deze pocketveren is dat deze onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen waardoor een optimaal zitcomfort verkregen wordt. Ook kunnen er zones gemaakt worden met hardere en zachtere veren zodat ieder lichaamsdeel de juiste ondersteuning krijgt.
De hardheid van de veer wordt bepaald door de dikte van de veer en het aantal ‘slagen’ van de veer. Korte veren zijn harder dan lange veren bij dezelfde draaddikte van de veer. Het produceren van pocketveren is arbeidsintensief, dit verklaart ook de hogere prijs t.o.v. bonellvering.

Bonellvering
Een bonellveer is te herkennen aan de zogenaamde ‘diabolovorm’ en wordt veel toegepast in matrassen en zitmeubelen. De bonellveer is zo ontworpen dat deze bij een lage belasting weinig tegendruk geeft en bij een hoge belasting juist veel tegendruk. Dit betekent dat deze vering aan zowel lichte als zware mensen een goed zitcomfort biedt. Door de open structuur ontstaat er een goede ventilatie.

De bonellveren zijn d.m.v. staaldraad onderling met elkaar verbonden* (zie afbeelding). Als er druk wordt uitgeoefend op de veren ( door zitten of liggen), bewegen de andere veren die niet belast worden mee.

Boxspring vering
Een boxspring is een benaming van een type slaapsysteem. Een boxspring is in feite een box (doos) met veren. Bij dit slaapsysteem wordt de onderste box van het bed gevuld met een pakket bonellveren. Oorspronkelijk werden deze veren afgedekt met verschillende lagen vulling zoals een mat van paardenhaar en/of een schuimsoort. Tegenwoordig wordt er meestal een matras geplaatst op deze box.

Advies nodig om de beste keuze te maken?

Een nieuwe bank koop je niet elke dag, het is belangrijk om de juiste keuze te maken zodat je jarenlang van je nieuwe bank kan genieten. Onze deskundige collega's helpen je daar graag bij!

Maak een afspraak