Lederen bank schoonmaken

lederen bank schoonmaken

Is jouw lederen bank toe aan een schoonmaakbeurt?

In deze blog vertellen we je alles over het reinigen van jouw lederen bank. Voordat we kunnen beginnen, is het belangrijk om te weten van welk leder jouw bank gemaakt is. In de meubelbranche wordt hoofdzakelijk runderleder gebruikt, maar in sommige gevallen kan er een uitzondering zijn. Runderleder kan op verschillende manieren zijn bewerkt om het geschikt te maken voor meubelen. Zo kennen we de ledersoorten suède, geschuurd leder, aniline leder en semi aniline leder. Deze huiden worden bewerkt. Welk leder er vervolgens ontstaat is afhankelijk van de kwaliteit, zo is er bijvoorbeeld gepigmenteerd leder of gedekverfd leder. Behalve het echte leder worden ook andere producten gebruikt. Dit mag leder genoemd worden, maar eigenlijk is het een restproduct.

Waarom moet je jouw lederen bank schoonmaken?

Er zijn meerdere factoren die meespelen in welke mate jouw bank moet worden onderhouden. De beste reden om jouw bank te onderhouden is om te voorkomen dat jouw bank uitdroogt. De meest ideale omgeving om jouw leren bank in topconditie te houden, is een ruimte met een luchtvochtigheid van ongeveer 50%. De meeste huizen zijn voorzien van een centrale verwarming, hierdoor is de luchtvochtigheid in huis te laag, waardoor kan het leder sneller kan uitdrogen. Door jouw lederen bank regelmatig in te vetten voorkom je dat jouw bank zal uitdrogen.

Waar staat jouw lederen bank?

Waar jouw bank in huis staat is ook bepalend. Staat jouw bank onder een raam waardoor veel zonlicht naar binnenkomt? Dan zal de kleur van de bank sneller worden aangetast door de UV straling dan wanneer deze niet in daglicht staat. Gebruik in dit geval een kleurvet zoals lederplus. Mocht de kleur van jouw lederen bank na verloop van tijd toch vervaagd zijn, dan kun je de kleur terugbrengen met bijvoorbeeld aquacolor. Dit is een product dat makkelijk toe te passen is en heeft een dekkende eigenschap. Deze behandeling kan dan eens per jaar worden herhaald.

Bescherm jouw lederen bank tegen de kachel

Heb je jouw lederen bank bij een kachel of centrale verwarming staan, dan kan het voorkomen dat het leder te warm wordt waardoor het zal gaan krimpen. Dit kun je opmerken doordat het leder dan hard en bros wordt, hierdoor kan er bijvoorbeeld craquelé ontstaan. Craquelé is het ontstaan van kleine scheurtjes in het leder. Om dit te voorkomen kun je jouw bank beschermen door middel van een isolatiemat te plaatsen tussen de kachel en de bank.

Zelf jouw lederen bank schoonmaken

Wij adviseren je zo’n drie á vier keer jaar jouw bank te reinigen en deze daarna weer goed in te vetten. Om te weten te komen wanneer het weer tijd is om jouw lederen bank te reinigen is er een handig hulpmiddel. Oefen met een droge hand druk uit op het leder en wrijf vervolgens jouw hand over het leder. Als dit stroef gaat, dan wordt het tijd voor een onderhoudsbeurt. Gaat dit soepel, dan kun je de onderhoudsbeurt nog even uitstellen. Voor de meeste afgedekte ledersoorten kun je gebruik maken van een leather protectie set. Voor Nubuck leder kun je beter een complete nubuck kit aanschaffen.

6 september 2017