Bij de inrichting van de woonkamer overweeg je waarschijnlijk kleuren als bruin, antraciet, lichtgroen of misschien zelfs okergeel… maar heb je wel eens aan zwart gedacht?

Zwart heeft verrassend veel goede eigenschappen en kan héél veel betekenen voor je interieur.

De kracht van zwart

Of zwart als “kleur” mag worden bestempeld, daar zijn de meningen nog steeds over verdeeld. Maar zoveel is zeker: zwart is spannend, mysterieus en sensueel. Er straalt veel kracht uit zwart en in de juiste combinatie kan het zelfs voor elegantie (slanke lijnen) of een knus gevoel (bij fluweel, wol en hout) zorgen.

Contrast

Eén van de belangrijkste eigenschappen van zwart is dat het contrast brengt. En contrast zorgt voor dynamiek in je interieur. Een rood beeldje komt extra mooi uit op een zwart dressoir, en je okergele muur krijgt nog meer sfeer met zwart geverfde raamkozijnen in het midden. Combineer je zwart met grijs of taupe, dan straalt het geheel daarentegen veel rust uit.

Intimiteit

Zwart lijkt nogal heftig, maar het kan echt helpen om intimiteit in de woonkamer te creëren: vooral in een grote ruimte. Een zwarte muur of meubels maken je woonkamer namelijk kleiner en de mysterieuze, sensuele uitstraling maakt dat zwart in combinatie met warme kleuren voor extra sfeer zorgt.

Contouren

Maak gebruik van het opvallende, contrastrijke karakter van zwart en laat de contouren van je meubels mooi uitkomen! Een sierlijke booglamp komt in een zwarte kleur veel beter tot recht dan in wit of bruin. Denk ook aan eenvoudige spiegels met een slanke ornamenten lijst: bescheiden, en toch heel krachtig.

Combineren

Zwart leent zich perfect om te combineren: het gaat samen met eigenlijk elke kleur. Maar terwijl zwart met rood of oranje voor extra energie zorgt, wordt een bruine woonkamer met zwarte accenten juist rustig en duidelijk.

Let wel goed op hoeveel zwart je in jouw woonkamer kunt gebruiken. Een bescheiden ruimte is met veel zwart erin al snel te klein, terwijl een grote woonkamer om een aantal zwarte meubels schrééuwt voor een beetje intimiteit. Houd er ook rekening mee dat je op glanzend zwarte oppervlakken elk stofje terugvindt; kies daarom soms bewust voor een patroon of een ruwer materiaal.

Maar met de juiste dosering en keuzes is zwart in de woonkamer een echte aanwinst!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?