Je bent op zoek naar nieuw meubilair voor je eetkamer. Misschien heb je al een mooie tafel gezien, of een mooie eetkamerstoel in het vizier? Je houdt dit nieuwe meubelstuk in gedachte terwijl je verder speurt naar bijpassende meubels om je eetkamer mee in te richten. Dat kan alleen nog best een opgave zijn. Kom naar Profijt Meubel!

Wij helpen je! Met een aantal praktische tips, stel jij binnen no-time een mooi geheel samen.

En is de eetkamer klaar om jouw lievelingskamer te worden!

Analyseer de ruimte voor je op jacht gaat

Hoe groot is de ruimte waarover we praten? Het is slim om de ruimte voor je op pad gaat op te meten, want je verkijkt je snel op ruimtes. Staat er nu een tafel in de kamer? Meet die dan ook meteen op. Dat geeft je een beter beeld als je bij nieuwe tafels staat die een andere afmeting hebben.

Is er sprake van een kleine ruimte? Overweeg dan om de eettafel met de kopse kant tegen een muur te plaatsen. Dit neemt minder ruimte in beslag. Je levert er wel een zitplek mee in, dus dat is een belangrijke afweging. Een bartafel is ook een slimme keuze bij een kleine ruimte. Ronde of ovale tafels hebben vaak de meeste ruimte nodig, omdat ze goed vrijstaand geplaatst moeten worden.

Denk je bij een kleine ruimte dat het beter is om kleine meubels te kiezen? Niets is minder waar! Het werkt juist ruimtelijker als er grote meubelstukken in een kleine ruimte staan. Maar daarbij dien je wel keuzes te maken. Pak je flink uit met je eettafel, dan is het slim om andere meubels, een kast bijvoorbeeld, juist klein of smal te houden. Een grote ruimte met een (te) kleine eettafel, maakt vaak een kale of kille indruk. Dus ook bij een grote ruimte is een grote tafel vaak een goed idee. Denk ook eens aan een grote buffet-of dressoirkast om een grote ruimte mooi mee op te vullen. Een belangrijke regel die eigenlijk altijd geldt: zorg dat er genoeg loopruimte is rondom je meubels.

Analyseer je eigen wensen

Je eigen wensen spelen uiteraard een grote rol in de keuzes die je maakt voor nieuw meubilair. Een eettafel moet functioneel zijn, afgestemd op het gebruik ervan. Met hoeveel personen zit je meestal aan tafel? Krijg je regelmatig extra eters over de vloer? Bedenk hoeveel zitplaatsen je wil creëren aan tafel. Maar stel jezelf ook de vraag hoe belangrijk deze ruimte voor je is. Hoe vaak gebruik je de eetkamer? Als je vaker voor de tv eet dan aan tafel, besteed je misschien liever minder geld aan meubels en vind je de aankleding mogelijk belangrijker. Zit je vaak (lang te tafelen) aan de eettafel en vind je comfort erg belangrijk? Dan let je automatisch meer op de juiste verhoudingen tussen stoel en tafelhoogte en het zitcomfort van een stoel. Je kunt dan ook overwegen om voor stoelen met armleuning te kiezen. Zorg in ieder geval dat de stoelen altijd onder de tafel te schuiven zijn voor optimaal gebruik van de tafel.

Heb je jonge kinderen of een huisdier die de eettafel en stoelen snel vies maken? Dan maak je mogelijk meer praktische overwegingen. Zoals een sterke (donkere) stof of leer, waarop vlekken makkelijk weg te poetsen zijn en niet snel zichtbaar blijven.

Slim dus om je prioriteiten voor jezelf op een rijtje te zetten. Dat kan een grote steun vormen tijdens het maken van je keuzes.

Kies jouw eigen stijl

Een kwestie van smaak geldt natuurlijk ook bij interieur. Stem je alles op elkaar af in één stijl? Of vind je het juist leuk om speels te variëren? Alles kan!

Laten we de eettafel weer als uitgangspunt nemen, dit is toch een meubelstuk dat prominent aanwezig is. Probeer een variant te kiezen die goed past bij de rest van je interieur. En kijk hierbij niet alleen naar vorm en stijl, maar ook naar kleur en materiaal. Ga je voor een landelijke of klassieke uitstraling, dan is de keuze voor een houten tafel passend. Bij een moderne of industriële look kan hout ook prima, maar dan kies je sneller voor een strak design in een wit of grijze kleur. RVS is voor deze stijl ook een goede optie.

Eetkamerstoelen kies je al snel in dezelfde stijl. Maar heb je ook gedacht aan de mogelijkheid om hierin te variëren? Bijvoorbeeld door bij de eettafel allemaal verschillende stoelen uit te zoeken. Verschillende stoelen in dezelfde kleur bijvoorbeeld, of verschillende kleuren van hetzelfde type stoel. Of zelfs variëren met verschillende kleuren en type stoelen. Mixen en matchen dus, hartstikke trendy!

Er zijn nog meer manieren om wat variatie aan te brengen of iets nieuws te doen met je interieur. Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan een eetbank? Dat geeft een zeer gezellige uitstraling. Bovendien creëer je op deze manier ook meer zitruimte aan je tafel. Ideaal dus ook voor kleinere ruimtes. En soms nog betaalbaarder ook. Zeker even het bekijken waard dus.

Aan de slag!

Oké, je hebt de ruimte en je eigen wensen geanalyseerd. En je eigen stijl overwogen. Klaar om op meubeljacht te gaan. Kom je er niet uit?

Laat je gerust adviseren en vooral ook inspireren door de interieur experts in een van onze 35 woonwinkels. Wij helpen je graag!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?