Steeds meer banen en bedrijven bieden de mogelijkheid om thuis te werken. Wat krijg je ineens veel gedaan, zo zonder reistijd en collega’s die je overladen met vragen!

Of heb je vooral last van rugklachten en afleidingen in huis? Met deze tips creëer je de ideale thuiswerkplek!

Een rustig plekje

Natuurlijk kun je prima een paar uurtjes op de bank in de woonkamer werken, maar de ideale werkplek bevindt zich in een aparte ruimte. Die óók rust biedt wanneer je partner of kinderen thuis zijn. En waardoor je aan het einde van de dag letterlijk de deur dicht kunt doen en het werk achter je kunt laten! Een aparte werkkamer, een bijkeuken, de overloop op zolder: dit soort plekken volstaan, zolang je er niet te vaak gestoord wordt én je er niet slaapt of ontspant.

Ergonomie

Een goede bureaustoel is echt belangrijk als je veel thuiswerkt! Gelukkig zijn er tegenwoordig veel hippe modellen die voor de juiste ondersteuning zorgen en toch niet misstaan in je thuisinterieur. Zorg bovendien voor de juiste hoogte van je bureau. Als je veel thuiswerkt is het slim om een ergonomisch advies te vragen: een waardevolle investering in de toekomst van je lijf! Ook een flexibel sta-bureau kan prettig zijn.

Computeraccessoires

Onderschat de waarde van een apart toetsenbord en een monitorstandaard niet! Het beeldscherm moet in een rechte lijn met je ogen staan op ongeveer 50-70 centimeter afstand. Behalve een laptopstandaard kan ook een externe monitor hierbij helpen. Een goed toetsenbord, apart van je laptop, met zachte polssteunen en een schuine stand voorkomt veel arm- en nekklachten. Net als een externe muis: zie jij jezelf al de hele dag met je vinger over het trackpad vegen?

Verlichting

Voor de verlichting van je ideale thuiswerkplek combineer je daglicht met een goede bureau- en/of plafondlamp. Daglicht is belangrijk voor je hormoonhuishouding, maar op grijze dagen volstaat daglicht niet om je werk te kunnen doen; dan is een (dimbare) bureaulamp noodzakelijk.

Temperatuur en ventilatie

Zorg ervoor dat je werkplek goed geventileerd kan worden: is er een raam beschikbaar met een ventilatierooster voor op koude dagen? Kun je op de juiste plekken in huis ramen tegenover elkaar open zetten op warme dagen, of heb je een ventilator? Soms is het moeilijk om de temperatuur op aparte kamers goed te reguleren; een apart kacheltje of gewoon een warme pittenzak kan dan helpen.

Wees creatief

Lukt het niet om een aparte ruimte te vinden? Maak dan een apart hoekje in bijvoorbeeld de woonkamer, dat je met een kamerscherm of kast afzondert van het leefgedeelte. Kies een bureau of werkmeubel dat je na de werkdag kunt omtoveren tot een gezellige decoratie, en rol de bureaustoel naar de bijkeuken.

Met een beetje creativiteit is er in elk huis wel een ideale werkplek te creëren!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?