Kijk jij altijd vol bewondering naar woon- en klusprogramma’s, maar weet je zelf niet waar je moet beginnen? Laten we starten met de basis, namelijk: het kleurgebruik in je interieur. Kleur is een essentieel onderdeel in je interieur, maar het kiezen van het juiste kleurenpalet kan enorm lastig zijn!

Ga voor één accentkleur in je interieur en creëer de perfecte sfeer

Of je nu houdt van een strakke basic uitstraling of liever opvallende kleuren combineert; het gaat om de balans. Hoeveel kleur mag je gebruiken zonder dat het te veel wordt? Hoe creëer je nu de juiste balans en zorg je er bijvoorbeeld voor dat jouw geliefde bankstel perfect matcht met de overige meubels in je woonkamer?

De rode draad

Je hebt net een nieuw huis gekocht en bent op zoek naar nieuwe meubels. Of misschien wil je gewoon iets anders, omdat je op de oude meubels bent uitgekeken. Wat de reden ook is om het interieur grondig aan te pakken, het helpt als je van te voren een rode draad in het kleurgebruik bepaalt. Kies voor één kleurelement dat telkens terugkeert, en daarnaast alle andere kleuren met elkaar verbindt. Hiervoor is een handige regel toe te passen. 60/30/10-regel:

Kleur zit ‘m in de details

Het toepassen van de 60/30/10-regel is namelijk vrij simpel en zorgt voor de perfecte kleurbalans binnenshuis. De eerste kleur die je kiest, pas je toe in 60 procent van je interieur. Kies bij de hoofdkleur uit zachte tinten en ga voor een lichte kleur. Deze kleuren zijn altijd goed, het is tijdloos en ze kunnen altijd gecombineerd worden met de nieuwste trends. Kortom lichte, rustige kleuren zijn blijvers. En als klap op de vuurpijl geven zachte kleuren ook nog eens een heerlijk opgeruimd gevoel. Iedereen wil na een drukke dag op het werk niets liever dan thuiskomen in een rustige en kalme omgeving, toch?

De secundaire kleur krijgt een aandeel van 30 procent. Dit is bijvoorbeeld de kleur voor de gordijnen en het kleinere meubilair zoals een dressoir of de loveseat. Met de overige 10 procent pak je uit en gebruik je een accentkleur. Zo’n accent mag best opvallen, maar maak het niet te bont, want een overkill aan kleur zorgt er al snel voor dat de ruimte optisch kleiner wordt. Zorg dus voor kleine, speelse kleurdetails. Kies bijvoorbeeld voor accessoires zoals sierkussens, verlichting en andere wanddecoratie in deze opvallende kleur om het geheel helemaal af te maken.

Kleur bekennen

Experimenteren met kleur is hartstikke leuk. Het bepaalt voor een groot deel de sfeer en uitstraling van je interieur en het laat je huis leven. Naast dat kleur een ruimte visueel groter of kleiner maakt, zorgt het ook voor de gewenste ambiance. Door het gebruik van warme kleuren creëer je bijvoorbeeld een intieme sfeer. Daarentegen zorgen lichte, koude kleuren, optisch gezien, juist voor meer ruimte. Twijfel je, na het lezen van deze tips, nog steeds over de juiste kleurcombinaties?

Kom dan langs in één van onze winkels voor een passend advies!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?