Niemand weet hoe de Kerstdagen er dit jaar precies uit zullen gaan zien. De kans dat we met de hele familie of vriendengroep aan een grote tafel zitten lijkt verwaarloosbaar. Met een kleiner gezelschap is de aankleding misschien wel nog belangrijker om de Kerstsfeer maximaal in huis te halen.

Naast een boom is een mooi en feestelijk gedekte eettafel tijdens het Kerstdiner een must!

Maar hoe pak je zoiets aan? Je leest het hier in 6 overzichtelijke stappen.

1: Kies een thema

Je kan een van de Kersttrends van 2020 kiezen als thema voor jouw kersttafel maar rood, donkergroen en wit doen het ook altijd goed. Net als zwart met goud of wit met zilver overigens. Het belangrijkste is dat je iets kiest dat goed bij jou past, en natuurlijk ook bij je interieur en het servies wat je hebt. Dat laatste is wel zo praktisch zodat je weinig nieuwe dingen hoeft aan te schaffen.

2: Begin bij de stoelen

Wanneer je weet wie er precies aanschuiven tijdens het Kerstdiner plaats je als eerste de stoelen aan de eettafel. Zo zie je hoeveel ruimte je hebt op de tafel voor het servies maar ook voor de decoratie. Om ontspannen te kunnen eten (en niet met je ellebogen tegen je buurman aan te stoten) houd je rekening met een minimale breedte van 70 tot 80 cm per persoon.

3: Het tafellaken

Bij een chique diner is een tafellaken een must. Een tafelloper kan overigens ook heel feestelijk zijn, of een combinatie van beide. Let er op dat het tafellaken niet te lang is (dan kan je het laken meenemen als je gaat zitten of staan met alle gevolgen van dien), maar te kort is natuurlijk ook geen gezicht.

4: Plaats de borden

Het ziet er altijd uitnodigend uit als er bij elke stoel een bord staat. Mocht je je borden in de keuken willen opmaken dan kan je ervoor kiezen om onderborden op de tafel te plaatsen of de borden later weer op te halen.

5: Het bestek en de glazen

Er zijn allerlei “regels” voor hoe je het bestek en de glazen hoort te plaatsen op een feestelijke eettafel. Vorken links en messen en lepels rechts van het bord. Van klein (aan de buitenkant) naar groot (richting het bord) en de snijzijde van het mes wijst altijd naar het bord. Het lepeltje en vorkje voor het dessert liggen boven het bord en rechtsboven het bord horen het wijn- en waterglas. Met de klok mee, eerst het waterglas, dan het rode wijnglas en vervolgens het witte wijnglas.

6: De aankleding

Het is tijd voor het leukste gedeelte; de aankleding. Begin altijd met de grootste elementen die je op de tafel wil plaatsten, bijvoorbeeld een grote kandelaar. Kaarsen en servetten zijn natuurlijk onmisbaar maar je kan helemaal “los” gaan met kerstkransen, glitters en vaasjes. Let op dat je altijd voldoende ruimte over houd voor bijvoorbeeld een mandje met brood of een fles water.

Wii gaan er in ieder geval een Kerst van maken (hoe klein dan ooit) om nooit te vergeten!

Fijne feestdagen.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?