Iedereen die onlangs verhuisd is of een (kleine) verbouwing achter de rug heeft, heeft er ongetwijfeld over nagedacht; hoe richt je je woning zo in dat je nieuwe interieur vele jaren mee kan gaan zonder dat het gaat vervelen?

Trends in interieur gaan (gelukkig) minder snel dan in de mode, maar ze zijn er zeker! Zwarte stalen kozijnen zijn natuurlijk prachtig, maar ook kostbaar. En wie zegt dat over 5 jaar je daar nog steeds zo over denkt?

Wil jij je huis tijdloos en betaalbaar inrichten? Lees dan hier de vier onmisbare tips!

1. Zorg voor een neutrale basis

Een mooi interieur begint bij een goede basis. En in het geval van een tijdloos interieur begin je met een neutrale basis. Kies je voor witte muren, een strak gestuukt wit plafond en een hout-kleurige of grijze vloer? Dan weet je dat je daar nog alle kanten mee op kan. Beige of licht grijze gordijnen trekken nauwelijks de aandacht en zullen niet snel gaan vervelen.

In dit geval gaat de basis verder dan de muren en stoffering van je woning; het is belangrijk om ook (grote) meubelstukken waarvan je jaren gebruik wilt maken, zoals een bank, een eettafel of een kast, zo neutraal mogelijk te kiezen. Laat die groene bank dus even voor wat het is ?

2. Laat trends terugkomen in accessoires

Mocht je toch gevallen zijn voor één van de laatste woontrends (zoals bruin- of terratinten of matzwart staal) laat deze dan terugkomen in je woonaccessoires. Bijvoorbeeld in de kussentjes op de bank of een vaas op de schouw. Nadrukkelijk niet door een bankstel of de gordijnen in een trendkleur of -motief te bestellen, hoe mooi en verleidelijk dat ook kan zijn. Woonaccessoires zijn over het algemeen kleine uitgaven en als je erop uitgekeken bent (omdat de trend weer voorbij is), ook weer snel te vervangen voor iets nieuws.

Een muur in een “hippe” kleur verven is overigens weer wèl een goed idee. Het is een goedkoop en relatief klein klusje als je het zelf kan doen.

3. Maak het persoonlijk

Door persoonlijke items terug te laten komen in je interieur wordt een plekje echt van jezelf; bijvoorbeeld die ene vaas die je jaren geleden van je oma geërfd hebt, het fauteuiltje dat je toen je uit huis ging als eerste bij de kringloop hebt gekocht of de souvenirs van je reizen. Al deze items hebben je waarschijnlijk geen of nauwelijks geld gekost, passen in geen enkele woontrend maar zijn van onschatbare waarde en gaan nooit vervelen.

4. Spaar voor design items

Het klinkt misschien tegenstrijdig als je denkt aan “betaalbaar inrichten” maar niets is minder waar. Ga op zoek naar een mooi design meubelstuk dat bij je past. Dat kan prima tweedehands maar je kunt natuurlijk ook sparen voor een nieuw exemplaar.

De ontwerpen van echte design klassiekers gaan vaak al tientallen jaren mee en zijn nog steeds prachtig. Ook de komende jaren zullen deze ontwerpen niet snel gaan vervelen. Bovendien is de kwaliteit vaak erg hoog en gaan ze daardoor ook super lang mee.

Sommige meubelstukken worden zelfs mooier naarmate ze ouder zijn en sporen van gebruik vertonen!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?