Ben je verhuisd? Voelt je huis niet meer als thuis? Of wil je gewoon nóg meer genieten van een sfeervolle, knusse leefomgeving?

Hier vind je 10 manieren om je huis gezellig te maken!

1. Uitnodigende zithoek

Gezelligheid is een vorm van samenzijn; zelfs als je alleen bent. De suggestie van samenzijn kan al wonderen doen, dus maak van je zithoek een uitnodigend geheel. Waar je zelf graag in neerploft na een lange dag, maar waar je ook regelmatig met vrienden of familie tijd door brengt. Denk aan een comfortabele hoekbank, een fijne loveseat, maar ook een sfeervol vloerkleed en een tafel vol lekkere hapjes!

2. Leeftafel

Ook een ‘leeftafel’ zorgt voor een gezellig gevoel in huis. Kies voor een eettafel waaraan iedereen van alles kan doen: er is ruimte voor een gezellig diner, maar ook voor knutselen en spelletjes doen. Lekkere stoelen en een goede verlichting maken dat gezinsleden sneller bij je aan tafel schuiven!

3. Foto’s

Hang een mooie collage met foto’s aan de wand in de gang, zet een paar fotolijstjes van je familie en gezin in de woonkamer; foto’s maken je huis gezellig. Ze herinneren ons aan fijne mensen en fijne momenten, en vormen gelijk een leuk gespreksonderwerp.

4. Haal de natuur in huis

Planten en bloemen dragen sterk bij aan een gevoel van sfeer in huis. Behalve de ‘basisplanten’ is het ook erg leuk om seizoensgebonden planten of bloemen aan te schaffen. Dat past zó natuurlijk dat je huis er op slag gezelliger van wordt.

5. Warme kleuren

Kies bewust voor een warm kleurenpalet als je een gezellige sfeer in huis wil. In een kamer gevuld met aardetinten, rood, geel en oranje, bijvoorbeeld, voelt het letterlijk warmer dan in een blauw interieur. Let wel op: donkere of intense kleuren maken je woonruimte kleiner, wat een knus effect kan geven maar natuurlijk ook nadelig kan werken.

6. Kunst en karakter

Zorg voor een persoonlijke noot in je interieur! Kunst is daar een mooi voorbeeld van, in de vorm van schilderijen en beeldjes. Maar ook reissouvenirs, kerstversieringen en een uitgesproken smaak in woonaccessoires zorgen voor een karakteristiek interieur.

7. In geuren en kleuren

Vergeet de geurkaarsen en potpourri niet! Je voelt je meteen thuis als je een kamer inloopt die ruikt naar versgebakken koekjes, lavendel of dennennaalden.

8. Vuurtje in de woonkamer

De ultieme sfeermaker: een open haard of Deense kachel. Helaas niet voor elk huishouden een serieuze optie, maar als je chronisch tekort aan gezelligheid hebt is het de investering wel waard!

9. Textiel

Vloerkleden, dekentjes, kussentjes… textiel draagt in grote mate bij aan een knus gevoel in huis. Kies voor grof gebreide wollen plaids en fluffy vloerkleden om het extra gezellig te maken.

10. Sfeerverlichting

Last but not least: de sfeerverlichting. Uiterst belangrijk voor een gezellige winteravond. Schaf een paar leuke windlichtjes en een zak waxinelichtjes aan, en maak er een ontspannen ritueel van om elke avond de kaarsjes aan te steken.

Laat de grote plafondlampen uit en brand alleen tafellampen, vloerlampen met dimmer en een slinger van lichtjes: sfeer gegarandeerd!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?